KVÆDEMOST (og kloge børn)

(Cydonia oblonga)

Æble- og pærekvæde er gamle frugter, som var populære allerede i oldtid og middelalder.

De var symbol på frugtbarhed, og i 1700-tallet fortaltes, at dem der spiste kvæder fik kloge børn.

Pærekvæden er mere almindelig end æblekvæden.

Skallen er hård og læderagtig, og når den er moden er der et filtagtigt lag på ydersiden.

Æblekvædens frugtkød er tørt og hård som marmor.

Kvæder har et højt indhold af C-vitamin og indeholder desuden mineralerne fosfor, kalcium og kalium – og meget pektin, som bevirker, at fx marmelade og syltetøj nemt stivner.

Syrligheden kommer især fra vin- og æblesyre.

De forskellige kvædesorter har varierende indhold af garvesyre, så nogle er meget syrlige eller bitre.

Smagen er frisk, let sødlig og syrlig uden den store aroma.

Nogle frugter kan godt snerpe lidt i munden på grund af garvesyren tannin. Smagen er dog meget bedre, når frugten er blevet kogt, dampet eller bagt. Så får den et perfekt forhold mellem sødme og syrlighed.

Der kan også laves saft, most og vin af kvæder – og saften kan bruges til gele.

En moden kvæde udsender en citronagtig lugt, som ofte forplanter sig til andre madvarer, fx frugt, grønt, smør og ost.

Derfor anbefales, at kvæder opbevares i en tæt lukket plastpose i køleskabet.

Kilder:

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *