NITIELLEVE – Gilleleje

Kik gerne ind på “Stendyssegård”, Hillerødvejen 120,

hvor vi producerer og sælger æblemost, aroniasaft, bærsirup, gastrik, marmelader o.m.a. af egne afgrøder

Kontakt Birthe Reumert – på birthe.reumert@gmail.com eller telefon 26 129 129

“Cider i Europa”

Ny bog, hvor Jeppe Gents (Fejø Cider) fortæller om glæden ved ciderproduktion og en kultur båret af ildsjæle og gastronomi i smukke europæiske landskaber.

En rejse-, spise-, drikke-, og gør-det-selv bog om cider!
Bogen er fyldt med billeder og fortællinger om glæden ved ciderproduktion samt en kultur båret af ildsjæle og gastronomi i smukke omgivelser blandt Europas bedste ciderproducenter. Læseren indføres i områdernes bedste barer og spisesteder, samt introduktioner til pittoreske landskaber og særlige lokaliteter langt fra de gængse turistruter.

I fire produktionskapitler gives desuden hemmelighederne bag, hvordan du fremstiller din egen “ægte” cider.

Se boganmeldelse i VinAvisen.dk 

  207 sider, rigt illustreret – Pris: 200 kr.

Kontakt Birthe Reumert (birthe.reumert@gmail.com / telefon 26 129 129)

– og besøg NITIELLEVE på Hillerødvejen 120 i Gilleleje for at se/købe bogen.

 Hvad er “Gastrik” og hvordan kan det anvendes i hverdagen?

– et fif til saucer og gryderetter

Franskmændene har gennem århundreder brugt karamelliseret vineddike sirup – gastrik – til at give smag til saucer, supper og sammenkogte retter.

Gastrik er den særlige ingrediens, som kan give saucen det sidste pift til en særlig smag med både bitre, syrlige og sødmefulde toner.

Derfor bør gastrik altid have plads i køkkenets basislager.

Gastrikken indeholder smagstoner, der er svære at tilføre enkeltvis til maden – bitterhed, sødme fra karamelisering af sukkeret og restsyre med frugtsmag og friskhed fra eddiken.

Når saucen har fået ”det hele”, men stadig mangler helhed og smagsmæssig ensretning, kan et par spiseskefulde gastrik som regel give ”det ekstra pif”.

Gastrik er særlig velegnet ved madlavning med et minimum af fedt – og det giver stor smagfylde uden tilføring af ekstra fedt, fx fra fløde.

Gastrik kan også anvendes som sauce i sig selv, til at glasere kød, fisk eller grøntsager og som ingrediens i vinaigretter, drinks og desserter.

Gastrik er relativt let at lave, og den kan holde sig længe ved opbevaring på køl eller på køkken­hylden i en lukket beholder / flaske med prop.

Kilde: http://www.meyersmad.dk/

Danske frugtvin modne til plukningen

TEKST: LOUISE OLDER STEFFENSEN (Artikel oversat fra “Scanmagazine“)

Dansk frugtvin gør bølger så langt væk som USA, hvilket bringer nye og uventede smag til bordet. 

“Frugtvine var helt ude af mode. I de lande, hvor der endda har været en tradition for frugtvin, har de haft et ganske dårligt ry for at være søde og ‘bedstemors favorit’, og det har været ret velfortjent, siger Jens Skovgaard Pedersen, grundlægger og CEO for den prisvindende Cold Hand Winery. “Ingen har nogensinde virkelig lavet frugtvin med samme pleje, opmærksomhed og kvalitet som drue-vin. Tingene ændrer sig dog hurtigt, da folk over hele kloden nu indser, hvor fantastiske de kan være. “

Jens Skovgaard Pedersen købte en lille privat frugthave i 2006, bare til personlig nydelse. Hans passion for æbler voksede imidlertid hurtigt ud af kontrol, og hans frugthave blev holdt trit. Hvad der startede som et par liter æblecider blev snart til store kasser af æblesaft, som Skovgaard og hans kone måtte frantisk fryse for at bevare. “I 2010 vidste vi ikke rigtig, hvad vi skulle gøre med det hele,” gentager Skovgaard. Og en dag bemærkede han en tyk, sukkerholdig væske, der drypede ud af en af ​​kasserne. “Jeg havde en smag, og det var bare lækkert. Ligesom det, BAM, vidste jeg hvad jeg skulle gøre. ”

Skovgaard forklarer: “Fructose fryser ikke. Så, mens vandet i æblet fryser, bliver ikke alle de gode stykker af frugten – i stedet forvandler de til en stærkt koncentreret og latterligt lækker, tyk væske. Vi får frysende hænder i koncentrationsprocessen, men resultaterne er det værd! “Skovgaard kom sammen med en lokal æbleproducent, Flemming Villebro Jørgensen, og begyndte processen med æblevinproduktion. I dag producerer deres velkendte firma Cold Hand Winery nogle af verdens bedste frugtvin: mange af deres vine har vundet priser i og uden for Danmark, herunder Pomme d’Or til Malus Danica og Dansk Vinshows højeste score for bedste produkt i 2014, til deres dessertvin Malus Feminam. Deres æblevin er blevet tilsluttet vin, dessertvin og mousserende vine baseret på pærer, rabarber,

Den enkle opskrift på succes

“Vi forsøger ikke at være en stand-in for drue-vin; vores frugtvine er dejligt i sig selv og skaber et højkvalitativt alternativ til dem, der vil have et eventyr, “forklarer Skovgaard. “Hvor meget vi gerne vil være, Skandinaviens vejr er bare ikke ideel til drueproduktion: de gør meget bedre i varmere klipper. Det danske klima gør dog vidunderlige ting for mange andre frugter og bær. “Den mildere miljø betyder frugt modner over en længere periode, så frugt og bær som æbler og kirsebær kan opbygge mere komplekse, nuancerede smag. Resultaterne giver lidt surere friske smagsfrugter med et større udvalg af smagsprofiler.

“Vores æbler og anden frugt har lige så mange variabler og subtiliteter som druer. For det ene er hver æblehøst så forskellig som hver druehøst. Vi kender hver sort som vi kender vores egne børn, “siger Skovgaard. Cold Hand Winery vokser mere end 100 forskellige sorter af æble og eksperimenter udførligt for at få de bedste smagskombinationer. “De, der gør de bedste vine til os, som Ingrid Marie og Filippa, er de hårdføre, der passer bedst til det danske miljø,” tilføjer Skovgaard. “Vi har helt sikkert fået en følelse af den nye nordiske etos om at bruge de ingredienser der passer bedst til sæson og miljø for at få det bedste resultat. Vi ønsker ikke at efterligne vores sydlige naboer længere; vi tilføjer værdi til den kulinariske verden ved at eksperimentere med og introducere tydelige nordiske smag. Vi prøver hele tiden nye ingredienser, som rødbederjuice. I dag tilføjer vi en fantastisk jordet og meget lilla rødbeder-æblevin til vores repertoire. ”

Mousserende succes

Deres æblebaserede vine har nået cocktailbarer i Berlin og Paris og restauranter lige så langt som i Californien. På en nylig tur til USA blev Skovgaard overvældet af svaret på Cold Hand Winery’s mousserende rabarbervin, Rheum. “Det har en dejlig og forfriskende skarphed til det, som går rigtig godt med laks. Det er svært at forklare sin smag, da folk ikke rigtig ved hvad de kan forvente, men det er også godt med det – vinerne overrasker folk; de bliver en oplevelse i deres egen ret. ”

Cold Hand Winery tilbyder mange smag og ture i vingården, og de byder på en stigende mængde besøgende fra Danmark og hinsides. “Vi bygger faktisk en pop-up restaurant og besøgscenter nu. I øjeblikket er vi ved at oprette disse gigantiske egekasser, der vil gøre op på siddepladser. Vi kommer til at besøge kokke komme ind og lave en menu baseret på vores vine, “afslører Skovgaard. “Det er virkelig spændende for os at kunne vise folk, hvor godt disse vine udfører, både alene og som aftensmænd. Vi elsker at have folk prøve vores viner med os for første gang; Det er sådan en særlig oplevelse. ”

Web: coldhandwinery.dk

Facebook: Cold Hand Winery

Instagram: @cold_hand_winery

Salg til restauranter/cafeer/private af dansk produceret kvalitetsvin, “bobler” og cider fra

  Cold Hand Winery       Fejø Cider®